Pyöräsuunnistus eli MTBO

Pyöräsuunnistus on vauhdikas urheilulaji jossa yhdistyy maastopyöräily ja suunnistaminen. Reitit koostuvat poluista ja pienistä teistä, joiden varrelle rastit on sijoitettu.

Pyöräsuunnistus vaatii paitsi hyvää kuntoa ja taitoa pyörän käsittelyssä, myös taktiikkaa reittivalintojen suhteen. Se sopii kuitenkin kaiken ikäisille harrastajille, sillä reittien vaativuutta voidaan helposti säätää.

Maastopyörän ohella varusteisiin kuuluu ohjaustankoon liitettävä karttataso, kompassi ja pakollinen kypärä.

Organisoituna urheilulajina pyöräsuunnistus eli mountain bike orienteering, MTBO, on verrattain uusi. MM-tasolla on kilpailtu vuodesta 2002 alkaen. Matkoina kisoissa ovat sprintti, keskimatka, pitkä matka ja viestit.

Lajin kattojärjestönä on Kansainvälinen suunnistusliitto eli IOF, joka ylläpitää myös lajin maailmanranking-listaa. Harrastajamäärät ovat olleet hyvässä kasvussa, MM-kisoihin on osallistunut noin 25 maata.

Pyöräsuunnistuksen EM-kisat oli tarkoitus järjestää Suomessa 2020, mutta koronatilanteen vuoksi ne jouduttiin perumaan. Kisapaikaksi oltiin suunniteltu Päijät-Hämettä eli Lahden, Heinolan ja Nastolan maastoja.

Julkaistu
Kategoria(t): mtbo